Despre CCEA

Aflat în subordinea Școlii Doctorale a UTCB, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) a fost înființat în anul 2021, prin Hotărârea Senatului UTCB nr. 11789/26.11.2021. CCEA își propune să ofere, în primul rând, o platformă care să stimuleze gândirea critică și să încurajeze abordarea deschisă a problemelor ce țin de sfera eticii și a deontologiei academice și profesionale.

 

Centrul de Cercetare în Etică Aplicată a fost înființat pentru a consolida abordarea proactivă, dar și reactivă a problemelor pe care nerespectarea valorilor morale și profesionale le implică în mediul universitar și nu numai. Rolul CCEA devine cu atât mai pregnant în special în noul context legislativ, prin care universitățile românești elaborează propriile strategii antiplagiat, iar curriculumul lor include cursuri de etică și deontologie academică la toate ciclurile de studii.

 

Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) reunește cadre didactice, cercetători, doctoranzi și studenți de la ciclul licență, masteranzi și doctoranzi cu preocupări în domeniul de cercetare al eticii aplicate.


 
CCEA își propune să întreprindă cercetări ştiinţifice fundamentale şi aplicative în domeniul eticii aplicate, să disemineze rezultatele cercetării prin publicații, prin participarea la manifestări științifice și organizarea de evenimente științifice naționale și internaționale.

 

E nevoie ca în comunitatea academică să fie cunoscute implicațiile eticii, căci cercetarea într-un anumit domeniu vine împreună cu obligații legale sau morale pe care un cercetător și le asumă. În special în contextul actual la nivel internațional, omenirea se confruntă cu o problematică etică tot mai apăsătoare.


 
Din acest motiv, numeroși specialiști în domeniu au recomandat chiar instituirea unui jurământ al cercetătorului asemănător „Jurământului lui Hipocrate” depus de medici. În special în cadrul studiilor de doctorat, este necesară o asumare a conștientizării impactului pe care cercetarea o are inclusiv la nivel etic.